Belsteun helpt (kosteloos) werknemers die vragen hebben solliciteren tijdens ziekte

U kiest er niet voor om ziek te worden en alles wat er op u af komt aan rechten en plichten, kan ook nog eens overweldigend zijn. Belsteun kan u helpen met uitzoekwerk en voorbereiding; zo weet u een beetje wat u te wachten staat.

Solliciteren met een gezondheidsprobleem

Het belangrijkste om te weten is dat er tijdens een sollicitatiegesprek niet gevraagd mag worden naar gezondheidsproblemen. Maar het lastige is dat er wel een heleboel situaties kunnen ontstaan of vragen worden gesteld die ingewikkeld zijn. Uw gezondheid kan toch, direct of zijdelings, aan de orde komen tijdens een sollicitatie en dat kan u in een lastig parket brengen.

Solliciteren tijdens ziekte

Belsteun kan u helpen zich op het sollicitatie proces voor te bereiden.

Bijvoorbeeld door:

  • advies en tips te geven hoe u uw CV goed op kunt stellen.
  • Mocht er in een gesprek eventueel via een omweg gevraagd worden naar uw gezondheid, dan kan Belsteun u helpen daar verstandig op te antwoorden.
  • Of we bereiden u voor op sollicitaties met vragenlijsten of medische keuringen. Soms zijn die laatste bijvoorbeeld nodig, maar meestal niet. Dat is handig om te weten.

Ziekte, wel vertellen of niet?

Eerlijk duurt het langst? Solliciteren tijdens ziekte kan in uw nadeel werken, de werkgever denkt bijvoorbeeld dat u snel terug zult vallen. Maar er mag tijdens een sollicitatie niet naar uw ziekte gevraagd worden, probeer daarom het heft in eigen handen te houden en zodoende ongewenste vragen te omzeilen. Vaak maakt eerlijk vertellen over een ziekte de kans op een baan kleiner.

Toch is dat niet altijd gezegd. Een goed verhaal over de ziekte met veel vertrouwen omkleed kan ook juist goed uitpakken. Als u kunt uitleggen waarom dit uw groei heeft bevorderd en u veel beter uit die ziekte bent gekomen, maakt u wellicht een goede kans.

Wat mag er wel en niet tijdens een sollicitatiegesprek?

Mochten er toch tijdens een sollicitatie dingen gevraagd worden over ziekte, dan hoeft u niet met ja of nee te antwoorden, u kunt zeggen dat dit niet van toepassing is. Een (toekomstige) werkgever mag alleen naar gezondheid vragen als het uitmaakt voor de functie die u zal vervullen: Een piloot of treinmachinist mag op zijn gezichtsvermogen gekeurd worden.

Mocht dit allemaal niet goed gaan dan is er de mogelijkheid om naar een speciale commissie voor klachten over aanstellingskeuring te gaan.